Prostat

Prostat İltihabı Nasıl Kurutulur?

prostat iltihabı nasıl kurutulur

Prostat bezi anne karnından itibaren gelişmeye başlayan sadece erkeklerde bulunan bir salgı bezidir. Doğumdan hemen sonra son derece küçük boyutlarda olan prostat bezi ergenlik döneminde, üreme fonksiyonlarını yerine getirebilmek için hızlı büyüyerek ceviz büyüklüğüne ulaşır. Bu aşamadan sonra prostat bezinin büyümesi yavaşlar ve uzun süre prostat bezinde önemli bir boyut artışı olmaz.


Prostat bezinin belli başlı üç grup hastalığı vardır.
• Prostat iltihapları.
• Prostat kanseri.
• İyi huylu prostat büyümesi.

Erkeklerin yarısı, yaşamlarının bir döneminde prostat iltihaplanmasına yakalanmaktadır. Prostat iltihaplanması akut prostatit ve kronik prostatit olarak ikiye ayrılmaktadır.
Akut prostatit tedavisi kronik olana göre daha kolay ve hastalığın kurutulma imkânı vardır. Fakat kronik prostatit tedavisi zor ve meşakkatli bir süreçtir. Akut prostatit tedavilerinde genelde duyarlı antibiyotikler seçilerek iki-dört haftalık antibiyoterapiye iyi sonuç vermektedir. Akut prostatit tedavi edilmez veya etkisiz antibiyotik seçilir veya tedavi süresi kısa tutulursa; kronik prostatit dediğimiz zor bir sürece evrilebilir.

Kronik prostatit; akut enfeksiyon, ata binme veya bisiklete binme gibi kronik prostat travmalarına sekonder olabileceği gibi bir kısmının etyolojisi ise bilinmemektedir. Kronik prostatit de fonksiyonel prostat dokusu bozulmakta ve normal prostatın fonksiyonları ciddi şekilde etkilenmektedir. Kronik prostat iltihabı dediğimiz kronik prostatit durumunda salgı kanalları içerisinde mikro taşlar ve sertleşmiş sekresyona bağlı olarak salgı kanallarında daralma ile tıkanıklıklar oluşmaktadır. Prostatın salgı kanallarındaki bu tıkanıklıklara bağlı olarak prostat salgısı prostat içerisinde hapsolmakta ve prostat içi basınç artışına neden olarak ağrı başta olmak üzere birçok şikâyet yaratmaktadır. Kronik prostatitlerede genellikle bakteri üretilememekte ve antibiyotiklerin etkisi sınırlı kalmaktadır.
Kronik prostatit tedavisi uzun ve zorlu bir süreçtir. Bütün hastalık süreçlerinde olduğu gibi prostatitlerde de sağlıklı beslenme, bol sıvı alımı, vücut direncinin yüksek olması önemlidir.
Kronik prostatit tedavisinde son yıllarda üzerinde sıklıkla durulan, prostat kanlanmasını arttırmak amacıyla ESWT denilen ses dalgaları sınırlı bir etkiye sahip olsa da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Prostat masajı hastanın birkaç günlük geçici rahatlamasına katkıda bulunabilmektedir.
Kasık, ayak ve bacak bölgelerini soğuktan korunması, hastalığın bulgularını hafifletmektedir.

Ameliyatsız Prostat Tedavisi

Son yıllarda iyi huylu prostat büyümesinde kullanılmaya başlayan prostatik arter embolizasyonunun kronik prostat hastalarında prostat sekresyonu azaltarak prostat bulgularını belirgin derecede azalttığı gösterilmiştir. Prostat embolizasyonu denilen anjiyografik bu tedavi yöntem sonuçları son derece umut vadedici gözükmektedir.
Kronik prostatit oluşumunda en önemli etken, akut prostat iltihapları olduğundan dolayı cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak gerekmekte ve akut prostatit bulguları oluşmuşsa kronikleşmesinin önüne geçilebilmek için etkin antibiyotiklerin ve etkili süre kullanılması gerekmektedir..

author-avatar

About Dr. Ali Yurtlak

1970 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. Tıp fakültesi eğitimini Adana Çukurova Üniversitesinde 1996 yılında tamamladı. Radyoloji eğitimini İstanbul Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaptı. Son yıllarda radyoloji alanından, Girişimsel Radyoloji dalına kayarak anjiyografik tedaviler yapmakta. Faal olarak Özel Atlas Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi ve İstanbul Medicine Hospital Hastanesi bünyesinde Anjiyografi sorumlusu olarak çalışmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir