Benign Prostat Hiperplazisi Nedir?
Benign prostat hiperplazisi; yani diğer bir adıyla iyi huylu prostat büyümesi kısaca tanımlamak gerekirse, üreme bezinin belli yaştan sonra büyümesine verdiğimiz isimdir.
Prostat bezi, her erkekte anne karnındayken şekillenen ve doğumda var olan, küçük nohut kadar bir organdır. Çok yavaş bir şekilde büyümeye başlayan prostat bezi ergenlik döneminde hızla boyut artışı göstererek yaklaşık bir ceviz büyüklüğü olan 15-20 grama ulaşır. Prostat bezinin normal üreme fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ergenlik döneminde gerçekleşen bu büyüme zorunludur.
Prostat Ne İşe Yarar? Prostatın Görevi Nedir?
Prostat temelde bir üreme organı olup meninin içerisindeki prostatik sıvıyı salgılar ve bu sıvı spermlerin yaşaması için çok önemlidir. Prostat bezi ergenlikteki hızlı büyüme sonrası çok yavaş büyüme dönemi olan uyku fazına geçer fakat 40’lı yaşından sonra ikinci büyüme fazı başlar ki biz buna; benign prostat hiperplazisi, BPH veya iyi huylu prostat büyümesi deriz.
Prostat Nerede Bulunur?
Prostat bezi mesane dediğimiz idrar torbasının hemen altında yer alır. Prostat mesanenin alt kesiminde üretra dediğimiz idrar kanalının etrafındadır. Eğer prostat bezi büyürse içerisinden geçen üretra dediğimiz idrar kanalına bası yapar. Prostat büyümesine bağlı bası; idrar tazyikinde azalma, çatallı idrar yapmam, sık idrara çıkma, gece idrara çıkma, tam boşalamama ve ağrılı idrar yapma şikâyetleri ile karakterizedir.
Prostat bezi neden büyür; henüz tam aydınla kavuşmamış olmakla birlikte hormonal etkilere bağlı olduğu düşünülmektedir.
Prostat Çeşitleri Nelerdir?
Prostatın üç grup hastalığı vardır bunlar iyi huylu prostat büyümesi (benign prostat büyümesi), prostat kanseri ve prostatitlerdir. Bu üç grup hastalık içerisinde en sık karşılaştığımız ve prostat hastalığı dediğimizde aklımıza gelen iyi huylu prostat büyümesidir.
Yeterince yaşayan her erkeğin bir gün iyi huylu prostat büyümesi hastalığına yakalanacağı kabul edilir. İyi huylu prostat büyümesi dediğimiz benign prostat hiperplazisi hafif ve orta derecede ise ilaçlarla tedavi edilir. Eğer ilaçlar yeterli gelmiyorsa veya ilaçların istenmeyen yan etkileri varsa (cinsel fonksiyon bozukluğu gibi) kalıcı tedavilere geçilir. Benim prostat hiperplazisinin son yıllara kadar tek kalıcı tedavisi ameliyatlardı. Fakat son yıllarda teknolojinin hızla ilerlemesi ile birlikte benign prostat hiperplazisinde konforlu ve yeni ameliyatsız prostat tedavisi olarak bilinen bir teknik olan anjiyografik tedavi (prostatik arter embolizasyonu) son derece başarılı bir yöntem olarak yerini almıştır.